Kytäjän kyläkoulu on perinteikäs muttei vanhanaikainen

Iloinen nauru raikuu niemennokassa seisovan 100-vuotiaan hirsirakennuksen pihapiirissä Kytäjärven rannalla. Lapset juoksentelevat sivupihan kumpuilevassa kuusikossa ja temmeltävät luonnontilaisessa maastossa, osa pelaa pihalla jalkapalloa, toiset ottavat vauhtia kiikuissa. Vellikellon soidessa oppilaat alkavat valua kohti korkeaa keltaista ovea.

Kytäjän koulu pihapiireineen on kuin välähdys menneestä. Sitä pieni koulu osittain onkin verrattuna nykyisiin kaupunkien suurkouluihin. Paitsi että Kytäjän historiallisessa miljöössä sijaitsevan koulun puitteet ovat idylliset, myös sen sisällä tunnelma on lämmin ja kodikas.

Yksilöllistä opetusta

Vaikka oppilasmäärä on rehtorin Lauri Mattilan mukaan lähes tuplaantunut viimeisten neljän vuoden aikana, lapsia on koulussa silti vain 70. Kun ryhmiä on eskarista alakoulun 1–6 luokkiin, se tekee kymmenisen lasta per ikäluokka. Ensi vuonna henkilökuntaan kuuluu neljä opettajaa ja kaksi koulunkäynnin ohjaajaa.

– Meillä on hyvin rauhallinen pieni yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa ja henki on hyvä. Se mahdollistaa myös suurempia kouluja yksilöllisemmän opetuksen.

Vaikka toistasataa vuotta vanha koulu on perinteikäs, se ei suinkaan ole vanhanaikainen. Tietotekniikka on uusinta huutoa, langattomat verkot on juuri uusittu ja joka kolmannelle lapselle on opetuskäyttöön tarkoitettu tabletti.

Luonto on suuressa roolissa

Jos puutteita haluaa etsiä, on vanhassa kyläkoulussa toki niitäkin. Suuri liikuntasali tai moderni pallokenttä eivät kuulu Kytäjän koulun varusteluun.

– Meillä on nämä Kytäjä-Usmin ulkoilumaastot, jonne tehdä retkiä, ja järvi, jossa voi kesällä uida ja jonka jäillä talvella hiihtää ja luistella. Lisäksi vieressä on golfkenttä, jossa lapset pääsevät kesäisin pelaamaan, Mattila luettelee ja korostaa, että kun lapset ovat luonnossa pienestä pitäen, he oppivat myös arvostamaan sitä.

Vaikka luonto on suuressa osassa Kytäjän koulun arkea ja arvoja, pelkästään sen armoilla ei kuitenkaan olla. 

– Uudistamme paikkoja, kun siihen on tarvetta, hän toteaa.

Vastikään koululle tehtiin myös julkisivu- ja ilmanvaihtoremontti. Tutkimuksissa sisäilma todettiin terveeksi, mikä oli nykyuutisten valossa erittäin iloinen asia.

Tiivistä yhteistyötä

Kytäjän koululla pyritään aina pitämään lapset ja perheet etusijalla. Siinä auttavat lukuisat yhteistyökumppanit, joiden kanssa järjestetään ja kehitetään toimintaa.

Aktiivinen vanhempainyhdistys tekee paljon talkoita ja pyrkii mahdollistamaan lapsille vähän ekstraa. Kerätyillä varoilla tehdään esimerkiksi retkiä.

Lisäksi koulu tekee aktiivisesti yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. On pelaamista Kytäjä Golfilla, perinteikästä joulujuhlaa maamiesseuran talolla ja tutkijoiden oppitunteja alueen paikallishistoriasta.

Lisäksi koululla on jo jokusen vuoden toiminut MLL:n järjestämä iltapäiväkerho, jossa lapsille on tarjolla ohjattua toimintaa iltaviiteen saakka. Tämä helpottaa Mattilan mukaan perheiden elämää huomattavasti, kun lasten ei tarvitse mennä iltapäiväksi yksin kotiin, vaan vanhemmat voivat hakea heidät töistä päästyään.

Ne neljä vuotta, jotka Mattila on ollut Kytäjän koulun rehtorina, koululle on puuhattu myös aamupäiväkerhoa. Viimein syksyllä 2018 se aloitti toimintansa. Rehtori on syystä tyytyväinen.

– Tämä palvelu on ihan mahtava lisä toimintaamme ja monille perheille olennaisen tärkeä.

Isokylä

Hanki tontti unelmiesi kodille Kytäjältä Isokylän tontit sijaitsevat kuvankauniin Kytäjärven seesteisissä rantamaisemissa. Vastarannalla siintää perinteikäs, 1874 rakennettu Kytäjän kyläkoulu, joka…

Lue lisää

Ollilanpuisto

Varaa itsellesi yksi Uudenmaan kauneimmista tonteista Ollilanpuiston idylliset tontit sijaitsevat rauhallisen Kytäjärven rantamaisemissa, hyvin hoidetun golfkentän naapurissa. Järven vastakkaisella puolella…

Lue lisää

Kaveton

Varaa itsellesi harvinainen rantatontti luonnonrauhasta Kavettoman suurikokoiset tontit tarjoavat loma-asunnoille ihanteellisia paikkoja, joita on harvoin Etelä-Suomessa tarjolla. Kirkasvetinen järvi, monimuotoinen…

Lue lisää

Pojanjärvi

Hanki ainutlaatuinen rantatontti luonnonmaisemista Pojanjärven tontit sijaitsevat rantametsän, komeiden kalliomaastojen ja kirkasvetisen järven rannalla tarjoten upeat mahdollisuudet omaan rauhaan, jollaisia…

Lue lisää