Veden äärellä ympäri vuoden

”Oli ihana kesäaamu viisi vuotta sitten, kun huomasimme Kauppalehdestä tontti-ilmoituksen Kytäjältä. Lähdimme saman tien ajelemaan ja tutustumaan paikkaan, sillä olimme aikaisemmin kuulleet vain Kytäjän kartanosta. Sillä mutkaisella maisematiellä tuli tunne, että olisimme tulleet kotiin.

Sitä ennen olimme jo vuosia haaveilleet rantamaisemissa asumisesta ympäri vuoden. Olimme asuneet Keravalla yhteensä 28 vuotta sekä omakotitalossa että rivitalossa. Omistimme kesäpaikan Hämeenkyrössä, mutta jossain vaiheessa sitä ei enää nauttinut kesämökin työleireistä.

Siitä se sitten lähti. Sijainti oli hyvä kulkuyhteyksien takia – meidän molempien pitää päästä helposti liikkumaan ympäri Etelä-Suomea työmme takia. Lapset ja lapsenlapsemme asuvat Vantaalla ja Tampereella, tähän puoleen väliin on kätevää tulla molemmista suunnista.

Muutimme ensimmäiseksi vuodeksi tähän Kytäjälle vuokrataloon ja rakennutimme itsellemme juuri sellaisen talon kuin halusimme. Ystävämme olivat kauhuissaan, että muutamme landelle.

Sanoisimme, että tämä on pikemminkin urbaania maaseutua. Täällä on päällystetyt kadut, hyvin hoidetut asuinalueet sekä asukkaina paljon eri vaiheissa olevia perheitä ja pariskuntia. Ihmisillä on halua yhdessä tekemiseen, joka on valtava rikkaus. Luksusta on se, että saamme olla täysin luonnon keskellä.

Hiljaisuuden ja rikkaan luonnon keskellä emme kokeneet enää tarvetta kesäpaikallemme, joten päätimme luopua siitä kokonaan. Olemme löytäneet itsestämme myös uudenlaista käyttäytymistä: on ihanaa hankkia pöydän antimet lähellä sijaitsevilta luomutiloilta aina yrteistä riistaan saakka.

Kun talomme oli rakennusvaiheessa, saimme kutsun naapurimme luo. Meille jäi mieleen kommentti Kytäjän auringonlaskuista, kuinka ne ovat erilaisia täällä joka päivä. Se oli totta.

Nykyään ihailemme auringonlaskuja lasitetulta terassiltamme aina iltaisin. Luulen, että some-ystävämme ovat saaneet kyllä oman osansa Kytäjän auringonlaskuista melkein kyllästymiseen asti.”

– Vuoriset

Palaa tonttisivulle

Kytäjän kylä