Halusimme jotain enemmän

”Muutimme Kytäjän Isokylään kaksi vuotta sitten. Jälkeenpäin ajateltuna tarinamme tuntuu kuin johdetulta, joka sai alkunsa jo vuosia sitten, kun kyyditsin mieheni pelaamaan tänne golfia ja ihailimme yhdessä upeita maisemia.

Ennen muuttamista asuimme opiskelukaupungissamme Kuopiossa. Joosen musiikkialan yrityksen takia oli järkevää pohtia vakavasti muuttamista Etelä-Suomeen, ja samalla yhteinen haaveemme veden äärellä asumisesta vahvistui.

Tutkailimme vaihtoehtoja pitkään esimerkiksi Lohjan, Vihdin ja Nurmijärven alueilta, mutta Kytäjä kolahti eniten. Joksikin aikaa luovuimme koko ajatuksesta, kunnes yhtenä iltana Ilona törmäsi verkossa Kytäjän talon mainokseen. Sydän sykähti ja tuli olo, että tässä se koti nyt on. Meinasimme siltä istumalta lähteä katsomaan taloa.

Loppujen lopuksi asiat etenivät nopeasti, sillä sinä syksynä esikoisemme aloitti ekaluokan. Ja täytyy kyllä myöntää, että Kytäjän idyllinen kyläkoulu vahvisti päätöksentekoa.

Täällä asuminen on kaikkea sitä mitä odotimme. Koulussa ja Kytäjän kylällä on hyvä yhteishenki: lapset pääsevät luistelemaan ja uimaan aivan vieressä olevalle järvelle. On ihanaa, että lapset voivat mennä huoletta pihalle leikkimään keskellä luonnonympäristöä.

Päivän parhaita hetkiä ovat ehdottomasti aamut. Aamun valo, usva pelloilla ja rauha. Nuorimmainen lapsemme käy päiväkodissa Hyvinkäällä, mutta kuskaaminen ei tuskastuta – pikemminkin päinvastoin. Hiljaisella sähköautolla huristellessa keskellä vaara- ja järvimaisemia hetkestä tulee lähes meditatiivinen.

Loppukesän iltoina, kun hiljalleen hämärtyy ja rinteessä sijaitsevien talojen valot syttyvät, tuntuu kuin asuisimme Keski-Euroopassa. Emme osaa mieltää Kytäjää maaseuduksi, vaan paikaksi, jossa olemme saaneet parhaat palat rauhasta ja luonnosta.”

– Vähäsöyringit

Palaa tonttisivulle

Kytäjän koulu